Zana Hoxha

Zana Hoxha (e lindur më 1981) është regjisore profesionale e teatrit, themeluese dhe drejtoreshë ekzekutive e Qendrës për Art dhe Komunitet – Artpolis, organizatë kjo që promovon artin dhe diversitetin me dialog social dhe integrim të komunitetit.


Ka krijuar më shumë se 20 performanca teatrale të cilat janë prezantuar në teatrot më të mëdha të Kosovës, në regjionin e Ballkanit (Shqipëri, Serbi, Mal të Zi, Maqedoni, Kroaci), njëherësh ka prezantuar punën e saj si artiste/aktiviste/trajnere edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Evropë, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.


Puna e saj është vlerësuar lartë dhe përgjatë viteve ka fituar disa çmime: Shfaqja muzikore “Zgjimi i Pranverës” është shpërblyer me çmimin “Performanca e Vitit 2020” nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit; “Regjia më e Mirë” në Festivalin e Teatrove Shqiptare në Maqedoninë e Veriut; çmimin “Grand Prix” për performancën më të mirë në edicionin e 14-të të ITF SkupiFestival 2020; Kurse në Etno Fest 2020 shfaqja “Gjuetaret e Artemidës” është shpërblyer me dy çmimet “Performanca më e Mirë” dhe “Shfaqja më e mirë”; Shfaqja “Copë Copë” më 2019 në Festivalin Etno Fest ka fituar çmimet: Regjia më e Mirë dhe Aktorja më e Mirë.


Aktivizmi i saj artistik më 2022 është zgjeruar me krijimin e dy shfaqjeve teatrore: “Çimka” që u prezantua për 10 ditë gjatë muajit maj në Shtëpinë me Gjethe në Tiranë, Shqipëri; si dhe “Toka e Shpirtrave të Trazuar”, që hapi edicionin e 10-të të Festivalit FemArt më 14 Qershor.
Zana ka qenë drejtoreshë e Departamentit të Teatrit në festivalin SKENA UP gjatë viteve 2004-2011, Drejtoreshë artistike e Teatrit Profesional gjatë vitit 2011-2014, gjithashtu Themeluese dhe Drejtoreshë e Organizatës ARTPOLIS si dhe festivalit më të madh feminist në Ballkan të artisteve dhe aktivisteve, FEMART.


Po ashtu, ajo është e përzgjedhur si IVLP Alumini (Programi Ndërkombëtar për vizitorët e huaj në Shtetet e Bashkuara të Amerikës) dhe fituese e shumë çmimeve për kontributin si regjisore në Kosovë dhe rajon. Duke kombinuar artin dhe aktivizmin ajo përdor teatrin si mënyrë avokuese për të drejtat shoqërore që fokusohen në rritjen e vetëdijes lidhur me dhunën e bazuar në gjini, të drejtat e njeriut dhe diversitetin.


Zana është Laureate e Çmimit “Lideret e së Ardhmes” nga Ministria e Jashtme e Francës, për angazhimin e saj për barazi gjinore, ngritjen e vetëdijes, emancipim shoqëror dhe të drejtat e grave.
Ajo është krenare që është pjesë e bordit të Rrjetit të Grave të Kosovës, ligjëruese dhe trajnere e specializuar në Forum Teatër dhe përkrahëse në fuqizimin dhe emancipimin e grave aktiviste.