Activities Projects

OTVORENI POZIV ZA AKTIVISTKINJE I SVE NA RODNOM SPEKTRUMU

March 16, 2022

16.03.2022

Susret zajednice: „Utelovljeni aktivizam i hrabrost za odmor“

4-8. maj 2022, Fruške Terme na Fruškoj Gori, Srbija

Drage aktivistkinje/i, prijateljice/i i saborkinje/ci,

Sa zadovoljstvom i entuzijazmom Vas pozivamo da nam se pridružite na susretu regionalne zajednice  „Utelovljeni aktivizam i hrabrost za odmor“.

Ulazimo u treću godinu Covida, a ovo je bilo vreme dubokog razmišljanja i potrage za mnoge od nas. Dok u svetu vlada uznemirujuća klima, jasno je da je naš kolektivni nervni sistem bio I jos uvek je u alarmantnom stanju anksioznosti, stresa i promena. Dok zajedno prolazimo kroz vreme bez presedana, verujemo da je važno obezbediti vestine I unutrasnje resurse kako bismo ostali uzemljeni I u stanju da regulisemo sopstveni nervni sistem I emocije. Da brinemo o sebi. Da hodamo nezno, sa ljubavlju i dobrotom.

Naša ideja da se okupimo potiče upravo iz ovog vremena postavljanja novih zahteva i razgovora i eksperimentiše sa načinom na koji se doživljavamo, organizujemo, povezujemo, radimo i kataliziramo društvenu transformaciju kroz našu posvećenost za pravdu. Dok nam se 2022. godina otkriva usred globalne pandemije, stalne erozije kapaciteta ekosistema da održe i proizvode život, socijalnih nemira, ekonomske depresije i ekstremne nejednakosti, političkog neangažovanja za velike izazove našeg vremena, sve većeg nepoverenja ljudi u pokvarene i besmislene institucije i ekosisteme, naši konteksti  postaju sve nestabilniji, neizvesniji, složeniji i nejasniji.

S druge strane, promena je ovde, dešava se u nama, u našim domovima, svuda. Sve se neprestano stvara, u stalnom je pokretu. U stvari, ono što mi nazivamo Self/osobnost je uvek u pokretu, uvek u odnosu, uvek u stvaranju. U tom smislu, svaki trenutak je ispunjen prilikama. Plima se uvek vraća, pa tako i mi usred ovog velikog obrta.

Budućnost koja se razvija će proizaći iz nemirnih vremena i naše sposobnosti da zajedno ispunimo ovaj prostor (ne)znanja, otvorenih srca, otvorenih umova i otvorene volje, naše sposobnosti da menjamo formu. Pozvani smo da budemo sa svojim unutrašnjim i kolektivnim nemirima, na drugačiji način.

Ne nudimo vam tajnu formulu ili obećanje srećnog kraja. Ovaj susret je naša kolektivna ponuda, poziv da postavljamo pitanja o dinamici sadašnjosti, o trenutku u kome živimo, da otvorimo nove prostore I mogućnosti dok se krećemo, i možda da ponovo zamislimo šta to znači biti ljudsko bice u ovom vremenu.

Ovo su neka od pitanja kojima cemo se baviti na nasem skupu:

 • Kako možemo razviti našu sposobnost da zaista vidimo i razumemo kompleksne situacije? Kako doživljavamo prepreke i prilike u našim životima?
 • Kako da razvijemo poštovanje prema onome što je tek u stvaranju, prema onome što dolazi, prema osobi, prema grupi, u organizaciji?
 • Kako možemo ponovo da osmislimo i prihvatimo nove oblike aktivizma?
 • Možemo li prestati da reprodukujemo navike i obrasce ponašanja koji stvaraju rezultate koje niko ne želi?
 • Kako možemo postati promena koju želimo da vidimo iz utelovljene perspektive?
 • Možemo li se susresti sa našim individualnim i kolektivnim senkama i traumama na načine koji doprinose zdravijim i regenerativnijim kulturama?
 • Kako možemo da nastavimo da gradimo, činimo vidljivim i spajamo alternative i feminističke ekonomske sisteme koji su usredsređeni na kolektivnu brigu i (samo)održivost svih zivota na planeti?
 • Kako možemo ostati s obema nogama na zemlji fokusirane/i i kako možemo povećati svoj kapacitet za održive promene?
 • Zašto je klimatska kriza feminističko pitanje? Kako to utiče na žene i devojke?
 • Na koje se načine manifestuje rodna nejednakost i klimatska destrukcija u zemljama Balkana?
 • Kako možemo povezati Klimatski pokret i feminističke pokrete?

Šta ako bismo ovu godinu provele transformišući se jedna prema drugoj I jedni sa drugima? Ka hrabrosti, intimnosti i dostojanstvu? Dok radimo na isceljivanju naših medjusobnih veza, naše veze  dubinski isceljuju nas.

Ovo je naš fokus kroz „Utelovljeni aktivizam i hrabrost za odmor“

Potrebne/i su nam svi/e da nam se pridruže na ovom putovanju.

Ove godine ćemo nastaviti da razvijamo naš kolektivni osećaj za prisutnost i našu sposobnost da slušamo svoja tela. Povećaćemo sposobnost da budemo u optimalnim odnosima jedne/i sa drugima i podržaćemo liderstvo u našim zajednicama kako bismo olakšali ovu posvećenost isceljivanju. Povratićemo drevnu mudrost rada sa telom koju su gajili/e naši/e pretkinje/preci, I prakse koje su nam na razlicite nacine bile oduzete/nevidljive I nedostupne.

Ovo nije lako.  Radimo lično i kolektivno. Dugoročno i svakodnevno. Kako ulazimo u treću godinu pandemije koja je odnela milione života i vratila život koji smo poznavali unazad širom sveta, dubinsko I autenticno povezivanje sa sobom i jednih s drugima nije lako i nikad važnije.

Mi zaslužujemo da osetimo naše veze I povezanosti.

Mi zaslužujemo da osetimo pripadnost celog života unutar i oko nas.

Vi uvek nešto praktikujete. 

U 2022. godini pozivamo vas da praktikujemo najdublji odnos- odnos prema životu.

Susret zajednice „Utelovljeni aktivizam i hrabrost za odmor“ biće održan od 4. do 8. maja 2022. godine u Fruškim Termama na Fruškoj Gori, Srbija

Rok za prijavu je 10. april 2022. godine.

Link za prijavu na srpskom: https://bit.ly/36nq2t4

Samo kandidatkinje/i koji uđu u uži izbor biće obaveštene/i o detaljima putem mejla/telefona. Za više informacija kontaktirajte: convening.artpolis@gmail.com

#artpolis #art #community #convening

You may also like