Aktivitetet Aktivizëm Punëtoritë

17 vajza ndoqën trajnimin e feminizmit në Prishtinë

17 Nëntor, 2023

16.11.2023

Më 16 nëntor, një grup prej 17 vajzave morën pjesë në një sesion trajnimi me fokus feminizmin. Gjatë kësaj përvoje fuqizuese, vajzat shfrytëzuan mundësinë për të thelluar të kuptuarit e tyre për konceptet feministe duke ndarë hapur sfidat dhe problemet e përditshme me të cilat përballen.

Drejtuese e trajnimit ishte aktivistja Liridona Osmanaj, e cila u thellua me pasion në aspekte të ndryshme të feminizmit. Osmanaj trajtoi tema të tilla si terminologjia feministe, valët historike të feminizmit, lëvizjet dhe fushatat e ndryshme feministe dhe metodat praktike për fuqizim. Përtej mësimit tradicional, vajzat u angazhuan në mënyrë aktive në procesin e të mësuarit duke organizuar një kuiz dhe lojëra të tjera të këndshme, duke i dhënë një dimension dinamik dhe ndërveprues eksplorimit të parimeve feministe. Sesioni u tregua jo vetëm edukativ, por edhe një hapësirë e gjallë dhe bashkëpunuese për nxitjen e një vlerësimi më të thellë të feminizmit.

Sonila Pllashniku, pjesëmarrëse, është shprehur se ky trajnim ka pasur shumë efekt tek ajo, por edhe tek vajzat e tjera dhe ka sjellë bashkëpunim tyre dhe trajneres.

“Kjo ka ndikuar që ne me e pa feminizmin si diçka të bukur, si një lëvizje përmes së cilës ne mund të ndryshojmë diçka në vendin tonë. Është shumë e rëndësishme ta kuptojmë më thellë se çka është feminizmi, jo thjeshtë me e pa si një lëvizje që ka ndodhë në një kohë të caktuar, për një gjë të caktuar. Poashtu kisha inkurajuar edhe të gjithë djemtë me ndjekë trajnime të tilla, me e thellu bashkëpunimin me njëri-tjetrin dhe me i respektu të dy gjinitë”, ka thënë ajo.

Ajo ka pasur edhe një mesazh për krejt vajzat dhe gratë në Kosovë, “… mos me leju me na u shkelë të drejtat tona, me e ngritë zanin për çdo padrejtësi edhe me tregu që krejt çka neve na duhet është mundësia e barabartë; potencialin e kemi, forcën e kemi, të gjitha i kemi – thjeshtë na duhet një mundësi e barabartë që të mund ta shprehim natyrën tonë.”

Trajnimi “Edukimi i grave të reja mbi feminizmin” i Artpolis përkrahet nga programi i Fondacionit

Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) ‘EJA Kosovë’, bashkëfinancuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim

dhe Bashkëpunim (SDC), Suedia dhe Qeveria e Dukatit të Madh të Luksemburgut.

#artpolis #kcsf #feminist

You may also like